Higiene alimentaria: quan la responsabilitat recau a les nostres mans

Higiene alimentaria: quan la responsabilitat recau a les nostres mans

La higiene alimentaria és fonamental per poder garantir la innocuïtat dels aliments, i evitar possibles contaminacions. Conscients de la importància d’aquest factor, la industria alimentaria ha augmentat durant els últims anys les mesures no només per millorar la qualitat dels seus productes sinó també per evitar contaminacions intencionades.
Una vegada adquirit el producte, la responsabilitat recau a les nostres mans. Adoptar petites mesures en la forma de conservar els aliments pot evitar situacions inesperades. Algunes mesures poden semblar molt bàsiques però a vegades oblidem els protocols més senzills posant en risc la nostra salut i la dels nostres.
Coincidint amb la Fira Alimentaria, que se celebra aquests dies a Barcelona, us deixem uns petits consells sobre higiene alimentaria a la llar:

  1. Higiene general deficient. Rentar-se les mans adequadament i amb freqüència és la millor defensa contra una malaltia que ens transmet mitjançant els aliments. Pots creure que amb una o dues vegades és suficient, però no és així. A més, encara que et rentis les mans amb freqüència, si no ho fas a consciència pot resultar inútil. Els experts recomanen repassar la zona de les ungles i deixar córrer l’aigua mínim 30 segons.
  2. Refrigeració insuficient. És molt important conservar el menjar en fred o al congelador abans del seu consum. Els aliments frescos són els més delicats, i per això has d’utilitzar la nevera i el congelador per conservar-los. Si utilitzes congelador has de tenir en compte la cadena del fred, i no trencar-la sota cap concepte. Si l’aliment ja ha estat congelat i es descongela s’haurà de consumir, però mai tornar al congelador.
  3. Cocció inadequada. El major aliat per destruir els gèrmens dels aliments és la cocció. Si aquests es cuinen a 70º els bacteris moren i ja no poden contaminar els aliments ni provocar-te una intoxicació o alguna afectació a la salut.
  4. Rentar els productes crus. Moltes de les contaminacions es produeixen per productes que es consumeixen crus, com per exemple fruites i verdures. Per això és molt important utilitzar aigua per rentar-les abans de la seva preparació i posterior ingestió.
  5. Evitar les contaminacions creuades. Aquestes poden produir-se amb el pas dels microorganismes d’un aliment a un altre per contacte directe o a través d’utensilis o superfícies. Una mesura molt útil i fàcil de seguir que podem adoptar és separar aquells aliments que no estiguin cuinats dels que sí.
  6. Utilització d’utensilis contaminats. Tan important és la higiene personal com la dels utensilis que utilitzem durant la preparació dels aliments. Revisar les paelles, cassons, olles, espàtules, pinces o d’altres eines necessàries per preparar menjar és clau. Si hi ha alguna en mal estat pot contaminar molt fàcilment i de forma ràpida els aliments que utilitzem.
  7. Preparació amb massa antelació. L’estrès de la nostra vida diària ens porta a preparar menjar per l’endemà o a deixar sopars mig preparats per complir amb tots els horaris. A vegades deixar el menjar ja cuinat pot comportar riscos. Si ho fas, hauràs d’assegurar-te que els conserves de la manera adequada: no deixis el menjar fora de la nevera més de dues hores i no tornis a esclafar-lo més de dues vegades.

És difícil compaginar el ritme de vida diari amb les rutines alimentàries i la conservació adequada dels aliments, però és imprescindible. La industria alimentaria està realitzant grans avenços en manteniment i higiene, però has de ser conscient què el principal manipulador d’aliments a la llar ets tu. Per això, és necessari posar remei a les petites coses que podem estar fent malament, i evitar qualsevol contratemps alimentari.

 
María García-Verdugo
Responsable de IMAN División Alimentaria

IMAN DIVISIÓN ALIMENTARIA

Solucions a mesura a les necessitats de la indústria alimentària en qüestió d'higiene i seguretat alimentària, oferint un assessorament tècnic especialitzat a cada client.

IMAN División Alimentaria

Contacte

C/ Azcárate, 8-10 Terrassa (08223) Barcelona


Telf. 900 102 371
Fax: 937 892 908