Les superbactèries, una epidèmia trucant a la nostra porta

Una epidèmia de Staphilococcus aureus resistent als antibiòtics comercials més comuns, i que fins al moment estava establerta al nord d’Europa continental, ha aparegut per primer cop al Regne Unit, i amenaça amb estendre’s per tot el continent. El Staphilococcus aureus és una bactèria gram positiva que habitualment pot trobar-se, de forma controlada, a la nostra pell i a les vies respiratòries. Els seus ceps resistents a la meticilina (amb sigles SARM) han passat d’aparèixer en entorns controlats com hospitals a ser freqüents en contagis entre persones de la comunitat.

El Dr. José Vicente Fernández Montero, metge especialista en malalties infeccioses del Departament de Malalties Infeccioses de l’University Hospital Crosshouse a Escòcia, afirma que “si bé tradicionalment el mecanisme fonamental de transmissió del SARM era degut a infeccions cutànies en pacients hospitalitzats (…) és ben coneguda la capacitat de transmissió entre animals, especialment en granges amb alta densitat de bestiar, i entre el bestiar i el personal veterinari o agropecuari”.

Aquesta bactèria, que ja es troba assentada en la majoria de les granges del Regne Unit, es podria propagar a la població humana a través de les persones que treballen en aquestes explotacions o que estan en contacte directe amb els animals, i d’aquestes persones a qui estigui en contacte amb elles. Precisament un estudi de la de la University of Cambridge encarregat per la Alliance to Save Antibiotics, i publicat al juny d’aquest any, ha determinat la presència d’aquesta bactèria en productes frescs de porc, com llonganisses o carn picada, en lineals de venta dels principals supermercats britànics. El Dr. Fernández Montero afegeix que “és ben coneguda la transmissió a humans a través de productes càrnics, manipulació de productes contaminats o contaminació creuada des de superfícies com a prestatges, fogons o aigüeres” i afirma que “l’aparició d’aquests ceps en bestiar i productes alimentaris suposa un nou desafiament per a la salut pública amb una repercussió que encara està per determinar”.

En aquest sentit, el Dr. Hans Jørn Kolmos, microbiòleg de la University of Southern Denmark, adverteix que “és una epidèmia fora de control a Dinamarca (…). Hauríem d’haver intervingut set anys enrere al veure els primers casos. No és un problema que es vagi a resoldre només mirant a un altre costat”. Dinamarca és el país on més estesa està ja la presència de SARM i on hi ha haver l’any passat 1.271 infectats dels que van morir dues persones com a resultat de la infecció.

Arribats a aquest punt, com ha d’actuar la industria alimentaria? Els professionals del sector som conscients que la transmissió indirecta a través de la ingesta d’aliments contaminats es veuria minimitzada sempre que es segueixin bones pràctiques i quan es cuinin correctament.

I és que els sistemes de control biològic en tots el punts crítics de producció càrnica són indispensables per:

  • El control de la presència de SARM,
  • La prevenció davant riscos biològics dels treballadors,
  • Garantir la innocuïtat dels aliments.

La implantació d’un Pla de Neteja i Desinfecció (L + D) adequat i dimensionat a les característiques específiques de cada una de les instal·lacions de les empreses és primordial. Els sistemes de control biològic en tots els punts crítics de producció càrnica són indispensables per al control de la presència de SARM i la prevenció davant riscos biològics dels treballadors que es convertirien en vectors de la malaltia a la població general.

La construcció d’aquest Pla de Neteja i Desinfecció sobre una sòlida base de pràctiques higièniques aconsegueix controlar la carga microbiològica i assegura la seguretat e innocuïtat dels aliments al consumidor final.

Jaime Mayor Alabau
Tècnic en Higiene Alimentària
IMAN División Alimentaria

Referències: The Guardian i web El sitio porcino

IMAN DIVISIÓN ALIMENTARIA

Solucions a mesura a les necessitats de la indústria alimentària en qüestió d'higiene i seguretat alimentària, oferint un assessorament tècnic especialitzat a cada client.

IMAN División Alimentaria

Contacte

C/ Azcárate, 8-10 Terrassa (08223) Barcelona


Telf. 900 102 371
Fax: 937 892 908